Gjenvinning av batterier
Hos Recipo arbeider vi for å skape en sirkulærøkonomi der alle materialer som brukes i produkter, f.eks. batterier og elektronikk, kan gjenvinnes og gjenbrukes. Derfor ønsker vi å forklare hvordan vi håndterer batterigjenvinning og håndtering av batteriavfall som samles inn gjennom innsamlingssystemet.
Hvordan gjenvinnes batterier hos Recipo?
Når vi samler inn batterier og annet elektrisk avfall, sendes det til gjenvinningsstasjonene våre. Et av de første trinnene er en sorteringsprosess, der alt farlig avfall sorteres ut.
Siden batterier er klassifisert som farlig avfall, blir de sortert ut tidlig i prosessen. Gjenvinningsmetoden for hver batteritype avhenger av sammensetningen. Derfor må alle innsamlede batterier kategoriseres.
Her er en trinnvis forklaring av gjenvinningsprosessen:
Trinn 1: Batterier kategoriseres basert på størrelse og innhold.
Trinn 2: Batterier som inneholder kvikksølv, skilles ut fra resten.
Trinn 3: Når batteriene er kategorisert, knuses de, og materialene skilles fra hverandre. For eksempel består alkaliske batterier (den vanligste typen) av metall og en “svart masse” som inneholder karbon. Disse komponentene må skilles fra hverandre.
Trinn 4: Plast og ulike metaller sorteres videre og brukes til å lage nye produkter.
Trinn 5: Farlig avfall håndteres og lagres på riktig måte.
Betydningen av riktig gjenvinning
Batterier inneholder ulike materialer, blant annet plast og metaller som jern, nikkel og sink. Nesten alle batterimaterialer kan gjenvinnes og brukes i nye produkter, men bare hvis batteriene sendes til gjenvinning.
Det er viktig å sende batteriene til de riktige gjenvinningsanleggene, slik at de kan sorteres og omdannes til nye produkter. Ellers kan de ende opp i husholdningsavfallet og utgjøre en risiko for miljø og folkehelse.
Håndtering av batteriavfall for ulike typer batterier
La oss se nærmere på hvordan vi gjenvinner ulike batterityper.
Alkaliske batterier
Alkaliske batterier er de vanligste husholdningsbatteriene, og de finnes i ulike former (runde og firkantede). Overraskende nok blir bare litt under 50 % av husholdningsbatteriene gjenvunnet.
Alkaliske batterier består av metall og “svart masse”. Denne massen kan dessverre ikke gjenvinnes ennå, men lagres i stedet på et sikkert sted.
Litiumbatterier
Det finnes to typer litiumbatterier.
Primærbatterier:
Disse kan ikke lades opp og finnes blant annet i klokker. På grunn av den lille størrelsen er de vanskelige å gjenvinne. I stedet for fokuserer man på å omdanne dem til ny energi.
Litiumionbatterier:
Disse oppladbare batteriene brukes i moderne enheter som bærbare datamaskiner, mobiltelefoner og elektriske kjøretøy. På gjenvinningssentrene brytes de ned til basismaterialer.
Metaller som kobolt og litium utvinnes for gjenbruk. Cirka 90 % av materialene i litiumionbatterier kan gjenvinnes.
Kadmiumbatterier
Bærbare kadmiumbatterier har vært forbudt på markedet siden begynnelsen av 2024 på grunn av det giftige innholdet. Komponentene separeres og håndteres på sikre anlegg for å sørge for en trygg gjenvinning.
Nikkelmetallhydridbatterier
Nikkelmetallhydridbatterier er en moderne variant som har erstattet kadmiumbatterier. Vi kjenner dem oftest igjen som oppladbare AA-batterier, og opptil 90 % kan gjenvinnes.
Disse batteriene gjenvinnes ved at metaller som nikkel og jern hentes ut og smeltes om til nye produkter.
Blybatterier
Blybatterier er vanlige i biler og finnes også i visse typer verktøy. De kalles blybatterier fordi de inneholder tungmetallet bly. Opptil 74 % av materialene fra disse batteriene kan gjenbrukes.
Gjenvinningsprosessen for blybatterier innebærer at man først fjerner og nøytraliserer syrene i batteriet. Blyet utvinnes deretter for å brukes på nytt i nye produkter.
Kvikksølvbatterier
Kvikksølvbatterier inneholder det giftige tungmetallet kvikksølv og er spesielt skadelig for miljøet. Hos Recipo skiller vi kvikksølvbatterier fra andre batterier tidlig i gjenvinningsprosessen.
Kvikksølvet skilles fra alt annet batterimateriale og lagres deretter på en sikker måte for å hindre miljøpåvirkning. Andre metaller fra batteriet sorteres ut og gjenbrukes på vanlig måte.
Ofte Stilte Spørsmål
Hva gjør du med gamle batterier?
Gamle batterier kan enten leveres inn på kommunale gjenvinningsstasjoner eller i butikker som selger batterier. De har et produsentansvar og er forpliktet til å motta dem. Mange søppelrom i bygårder har også batteribokser hvor du kan legge batterier.
Hvorfor bør du ikke kaste batterier?
Mange batterier inneholder miljøfarlige stoffer som kan skade naturen hvis de havner i husholdningsavfallet. Det kan være alt fra kvikksølv til bly som må nøytraliseres og oppbevares på et trygt sted.