Gjenvinning av elektronikk
Gjenvinning av elektronikk er avgjørende fordi disse dingsene er fullpakket med mange komponenter, hvorav noen kan være skadelige for miljøet. Hos Recipo brenner vi for å vise frem betydningen av riktig elektronisk resirkulering.
La oss ta deg gjennom vår innovative prosess og vise deg hvordan vi håndterer e-avfall på en ansvarlig måte
For å skape et mer bærekraftig samfunn må vi sette ekstra fokus på hvordan vi skal gjenvinne det vi kjøper. Bedriftene må lage produkter som er enkle å gjenvinne, og de må tilby enkle løsninger for at kundene skal kunne gjenvinne gamle produkter.
Slik gjenvinnes elektronikk hos Recipo?
Recipo samler inn både forbrukerutstyr og profesjonelt elektronisk utstyr, som vi deretter sender til gjenvinningsanlegg. Når EE-avfallet ankommer gjenvinningsanlegget, blir det håndtert av kvalifisert personell.
Vi skal nå forklare trinn for trinn hvordan prosessen for gjenvinning av elektronikk fungerer:
Trinn 1
Kvalifisert personell håndterer EE-avfallet ved ankomst. Avfallet sorteres, og farlige materialer (som kvikksølv og batterier) skilles ut fra resten.
Trinn 2
Resten av det elektroniske avfallet sendes videre til demoleringsanlegg.
Trinn 3
Produktene må gjennom kvalitetskontroller for å avgjøre om de kan gjenbrukes, gjenvinnes eller må behandles på andre måter.
Trinn 4
Produktene demonteres, og eventuelle gjenværende farlige stoffer som har sluppet gjennom i de tidligere trinnene, fjernes.
Trinn 5
Alle komponenter sorteres etter materiale og plasseres i separate beholdere eller containere.
Trinn 6
Ulike materialer gjennomgår skreddersydde gjenvinningsprosesser for å kunne brukes på nytt i nye produkter.
Eksempler på håndtering av EE-avfall
Det finnes mange forskjellige metoder og prosesser som kan brukes i elektronikkgjenvinning. Her er noen eksempler på hvordan spesifikke produkter kan resirkuleres hos våre partnere.
Flatskjermer
Gjenvinning av flatskjermer er unikt på grunn av forekomsten av miljøfarlige stoffer (f.eks. kvikksølv).
Partnerne våre bruker en prosess som håndterer alle typer flatskjermer på en trygg måte, og som skiller ut de farlige materialene fra de som kan gjenvinnes.
Elektronikk med høy verdi
Enheter som telefoner og bærbare datamaskiner blir sortert for å trekke ut gjenbrukbare materialer.
Farlig innhold sorteres ut manuelt, og det gjenværende materialet forhåndsbehandles for å tilrettelegge for en optimal gjenvinning.
De ulike materialene knuses, separeres og sendes til ulike destinasjoner, for eksempel smelteverk eller plastgjenvinningsanlegg.
Dette sikrer maksimal gjenbruk av all elektronikk vi mottar.
Kabler
Når det kommer inn kabler på gjenvinningsanlegget, må de gjennom en kabelgranulering.
Kobbergranulatet som oppstår, sendes til videre behandling, mens plastrestene sorteres ut.
Hvitevarer
Hvitevarer som leveres inn til gjenvinning, må sorteres nøye fordi mye av det inneholder miljøfarlige stoffer. De ansatte har en manuell gjennomgang for å sortere ut ovner med risiko for asbest, produkter med kvikksølv og enkelte tørketromler.
Hvis tørketromler har varmepumpeteknologi, må de sendes til spesialbehandling for utvinning av olje og gass. Produkter som inneholder kvikksølv, gjennomgår også en behandling for kvikksølvfjerning.
Svar på vanliga frågor
Hvor kan du returnere gammel elektronikk?
Elektronikk som datamaskiner, telefoner og lignende kan leveres i Secure Collect-beholdere som du finner i de fleste Elgiganten-butikker. Annen elektronikk som hvitevarer eller kjøkkenapparater kan tas med til kommunale gjenvinningsstasjoner eller til bedrifter som selger lignende produkter.
Hva teller som elektronisk skrap?
Alt som krever et strømuttak eller batteri for å fungere, regnes som e-avfall. Det kan være alt fra datamaskiner, telefoner og kameraer til kjøleskap, vaskemaskiner og frityrkokere.
Hva bør du tenke på når du trenger å kaste et elektronisk produkt?
Husk å først tenke på om elektronikken faktisk er ødelagt eller om den kan gjenbrukes. Da kan du selge eller donere det i stedet. Hvis den er helt ødelagt, er det viktig at du ikke kaster elektronikk i husholdningssøpla, men tar dem med til en gjenvinningsstasjon slik at både materialet og eventuelle batterier kan resirkuleres.