Skip to content

Produsentansvar for elektronikk

Trenger du hjelp til å ta produsentansvaret for elektronikk? Kontakt oss i Recipo, så hjelper vi deg med å oppfylle kravene på en enkel måte!

La oss utforske

Visste du at dersom du produserer og selger elektronikk på det norske markedet, er du lovpålagt til å være med på innsamling og gjenvinning av elektronikk? Regelverket om produsentansvar for elektronikk ble innført i 2005 med et mål om å skape en mer bærekraftig sirkulær økonomi.

Vi forstår at det kan være tidkrevende og komplisert å forstå hva produsentansvar innebærer. Derfor har vi samlet all informasjonen du trenger for å forstå forpliktelsene du har som elektronikkprodusent.

Les mer her hvis du ønsker en bedre forståelse av hvem som er omfattet av produsentansvaret.

Les om hvem som er omfattet av produsentansvar

Hvilke forpliktelser har du som elektronikkprodusent

Som elektronikkprodusent må du vite nøyaktig hvordan du skal oppfylle de juridiske kravene som følger med produsentansvaret. Vi har oppsummert alt i en liste for å gjøre det enkelt for deg.

Bli med oss hvis du vil komme i gang og ta produsentansvaret.

En produsent må

  • registrere seg hos et nasjonalt godkjent innsamlingssystem som Recipo for å sikre at produktene gjenvinnes i henhold til gjenvinningsmålene
  • registrere seg som produsent hos miljøvernmyndighetene i landet der produktene selges
  • registrere salg og håndtering av elektronikk hos miljøvernmyndighetene eller ansvarlig myndighet i landet der produktene selges (Recipo håndterer dette gjennom rapporteringsportalen)
  • ta imot brukt elektronikk i butikker for gjenbruk eller gjenvinning
  • fremme gjenbruk av produkter når det er mulig
  • informere forbrukerne om hvordan de skal håndtere elektronisk avfall og hvordan de kan slette personopplysninger fra utstyret på en sikker måte

Hvilke batterier omfattes av produsentansvaret?

Miljødirektoratet har delt inn elektronikken som omfattes, i ni ulike kategorier. Her har vi laget en liste over alle sammen, inkludert noen eksempler i hver kategori.

  1. Utstyr til temperaturregulering (for eksempel, kjøleskap, frysere og klimaanlegg)
  2. Skjermer, monitorer og utstyr som inneholder skjermer med en overflate på mer enn 100 cm² (inkludert TV-er, bærbare datamaskiner og dataskjermer)
  3. lyskilder (som lysrør og halogenlamper)
  4. stort utstyr (over 50 cm dyp, bred eller lang, inkludert musikkinstrumenter, oppvaskmaskiner og skrivere)
  5. Fotovoltaiske paneler
  6. Mindre utstyr (under 50 cm dyp, bred eller lang) som ikke faller inn under kategori 1, 2, 3 eller 6, eksempler: mikrobølgeovner, røykvarslere, brødristere)
  7. Mindre IT- og telekommunikasjonsutstyr (for eksempel mobiltelefoner, telefoner og GPS-enheter)
  8. Stort industriutstyr
  9. Store industrikabler

Forskjellen mellom forbrukerutstyr og profesjonelt elektrisk utstyr

Elektrisk utstyr deles også inn i to andre kategorier, elektrisk forbrukerutstyr og profesjonelt elektrisk utstyr. Det finnes en viss forskjell når det gjelder avfallshåndtering i de to kategoriene, og dette må du ha oversikt over.

Forbrukerutstyr

Denne kategorien omfatter elektrisk utstyr som vanligvis brukes i husholdninger, for eksempel bærbare datamaskiner og TV-er. Selv om de er kjøpt av en bedrift, faller de fortsatt inn under forbrukerutstyr.

Når det gjelder håndtering av elektronisk avfall i denne kategorien, skal det samles inn og håndteres av en produsentansvarsorganisasjon (PRO) som er godkjent av Miljødirektoratet, for eksempel Recipo.

Profesjonelt elektrisk utstyr

Dette gjelder elektronikk som ikke er i vanlig bruk i husholdninger. Eksempler på dette er røntgenapparater, kjøkkenutstyr til restauranter og kassaapparater.

I motsetning til forbrukerutstyr trenger ikke profesjonelt elektrisk utstyr å samles inn av en godkjent produsentansvarsorganisasjon. Som produsent av slik elektronikk må du likevel sørge for forsvarlig kassering og bidra til å nå miljømålene.

Rapporteringsforpliktelser for alle produsenter

Alle elektronikkprodusenter må rapportere inn til Miljødirektoratet, uavhengig av salgsvolum. Hvis du melder deg inn i Recipo, kan du rapportere produksjonen eller salget ditt til oss, så kan vi ta oss av kommunikasjonen med Miljødirektoratet på dine vegne.

Elektronikk med innebygde batterier

Hvis du selger elektronikk med innebygde batterier, må du være oppmerksom på at du har et dobbelt ansvar: for elektronikken og for batteriene. Du må oppfylle kravene i begge forskriftene. Det må også angis tydelig i bruksanvisningen hvilken type batterier som brukes, hvordan de skal tas ut og hvordan de skal gjenvinnes.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan sorterer du elektronikk?

Elektronikk må ikke kastes i vanlig husholdningsavfall, nettopp fordi det kan inneholde helse- og miljøfarlige materialer. Det enkleste er å ta den med til en gjenvinningsstasjon eller til en butikk som selger lignende produkter.

Er elektronisk skrap farlig avfall?

Ja, elektronikkskrap er klassifisert som farlig avfall i de fleste tilfeller og bør derfor alltid leveres på gjenvinningsstasjoner eller elektronikkbutikker hvor de kan sendes videre for å bli resirkulert riktig på en miljøriktig måte.

Hva skjer hvis du kaster det feil?

Å kaste søppel og avfall i feil søppelkasse eller beholder er ikke en forbrytelse. Hvis du kaster søppelet ditt feil i et søppelrom som er tilknyttet en bygård, kan foreningen eller utleier bli bøtelagt, noe som vil føre til økte husleier.