Farlig avfall
I en verden der teknologien er i stadig utvikling og forbruket av elektronikk øker, blir det stadig viktigere å håndtere elektronikk og batterier på en ansvarlig måte. Vi i Recipo er her for å hjelpe deg.
Hvorfor er det viktig?
Alt elektronisk avfall er klassifisert som farlig avfall. EE-avfall inneholder mange farlige stoffer som kan skade både mennesker og miljø hvis det ikke håndteres riktig. Tungmetaller som bly, kvikksølv og kadmium, samt kjemikalier som bromerte flammehemmere og freon fra gamle kjøleskap, er bare noen få eksempler på stoffer som kan føre til alvorlige problemer.
Miljøpåvirkning
Når farlig avfall havner i naturen, kan det forurense jord og vann, noe som i sin tur påvirker dyrelivet og økosystemene. Ved å gjenvinne elektronikk og batterier på riktig måte reduserer vi disse risikoene og bidrar til en bærekraftig fremtid.
Samling
Miljødirektoratet samler inn informasjon om det farlige avfallet som transporteres og resirkuleres i Norge. Som tilkoblet kunde av Recipo kan du få hjelp til å rapportere til Miljødirektoratet avfallsregister over farlig avfall. Kontakt oss for mer informasjon.
Gjenvinning
Elektronisk avfall må samles inn og behandles for å gjenvinne verdifulle materialer og forhindre at farlige stoffer spres i miljøet. Gjenvinningsprosessen omfatter demontering, separering og behandling av ulike materialer for å maksimere gjenvinningsgraden og minimere miljøpåvirkningen. Tidlig i gjenvinningsprosessen fjernes farlige stoffer og komponenter fra det øvrige avfallet. Farlige stoffer som ikke lenger er tillatt i elektronikk, blir destruert, slik at de ikke gjenvinnes i nye produkter.
Sikker håndtering
Vi sørger for at alt farlig avfall håndteres i samsvar med gjeldende miljø- og sikkerhetsforskrifter. Partnerne våre er sertifisert og opplært til å behandle avfall på en måte som beskytter både mennesker og miljø.
Eksempler på farlige stoffer i EE-avfall
Kjølemediet i kjøleapparater kan inneholde miljøfarlige freoner. Derfor tømmes kjølemediet i et lukket system, slik at ingen farlige stoffer risikerer å lekke ut.
Enkelte batterier inneholder farlige stoffer som kvikksølv, bly og kadmium. Derfor fjernes alle batterier fra det innsamlede EE-avfallet. Batteriene sorteres deretter etter type og behandles i lukkede systemer slik at det ikke er risiko for spredning av miljøfarlige stoffer.
Skjermer kan inneholde både flammehemmere og kvikksølv, og derfor sorteres de ut fra det øvrige EE-avfallet. Skjermene demonteres manuelt, og lamper som kan inneholde kvikksølv, håndteres separat. Plast som inneholder bromerte flammehemmere, skilles ut fra annen plast.
Koble din bedrift til oss
For å knytte din bedrift til oss, fyll ut skjemaet vårt og merk hvilke(t) land(er) du ønsker å ta produsentansvaret for og for hvilke produktkategorier. Etter at du har fullført søknaden, vil du motta en e-post med tilknytningsavtalen og all nødvendig informasjon for å håndtere produsentansvaret ditt smidig og enkelt.